Gratis fragt ved køb over 499,-

Hurtig levering 2-5 hverdage

30 dages fortrydelseret

Dansk E-mærket shop

Se alle vores nyheder her - Gratis fragt over 499,-
Grebkompagniet Greb og knopper

Hvordan vælger man greb og knopper

Når du skal indrette dit køkken, er der mange beslutninger at tage stilling til – rigtig mange… Det er klart, at valget af dine kabinetter og ikke mindst fronter er en af ​​de store beslutninger, men så let slipper du ikke. Du skal også kunne åbne dine skabe/skuffer!

Det kan også være at du vil renovere dit køkken, måske med en ny bordplade eller andre hårde hvidevarer. Men den nemmeste måde er skifte dine køkkengreb og knopper. Det kan gøre en stor forskel hvis du skifte farven på grebene eller måske skifter materiale til for eksempel trægreb. Det er køkkenfornyelse på den hurtige måde (og billigere), men det vil have en kæmpe effekt.

Hvis du er i tvivl om hvilken stil, finish eller størrelse af køkkengreb du skal vælge eller du er usikker på, om du skal have køkkenknopper eller begge dele, er dette indlæg noget for dig! Nedenfor er en oversigt over, hvordan du vælger greb til dit køkken.

HVAD ER KØKKENGREB/KNOPPER?

Normalt når man taler om greb til køkken taler man om både greb og knopper som er fastgjort til dine skabe og skuffer. Man taler altså ikke om hængslerne, der tillader skabslågen at åbne. Den primære funktion af greb til skabe og skuffer er at give dig mulighed for at åbne dine køkkenlåger og skuffer.

De to mest anvendte typer greb er knopper og greb. Knopper er oftest små og bruges typisk på skabslåger; greb er som regel lange og bruges typisk på skuffer. Du kan dog bruge knopper på skuffer og greb på skabe… det er dig som bestemmer og det er din stil som skal skinne igennem. Husk blot at integrerede køl/frys og opvaskermaskine kan være sværere at åbne med knopper.

Billedet viser et køkken med greb forneden og knopper øverst.

SÅDAN VÆLGER DU DIN STIL PÅ GREBENE

Selvom køkkengrebenes primære formål er funktion (åbne skabe/skuffer), hjælper de også med at definere din stil/dit udtryk. De greb du skal vælge afhænger til dels af designet på dine fronter, men også på den stil (indretning) du har i resten af dit hjem.

Du kan få både greb og knopper i næsten enhver stil du kan forestille dig. Som tommelfingerregel skal du gå ud fra: Er dit hjem er traditionelt, skal du vælge udsmykkede knopper og greb. Hvis dit hjem er moderne, skal du vælge nogle mere enkle greb med lange linjer. Hvis dit hjem er midlertidigt, skal du vælge simple greb og er dit hjem mere rustikt, skal du vælge rustikke greb. Husk at det er en tommelfingerregel – Det er dig selv som bestemmer hvilke greb/knopper som du kan lide og som passer ind i dit køkken. Ved vælg af greb og knopper er det vigtigste at du synes det er de rette.

Billede af moderne knop i ubehandlet messing (Dot) og greb med antikt udtryk (Manor).

Designmæssige overvejelser: Køkkenknopper er typisk runde, men kommer i en lang række forskellige former (kantede, ovale, etc.)

Vælg knopper og greb, som du synes er gode og behagelige at røre ved – Det er dig som kommer til at bruge dem hele tiden. Man er mindre tilbøjelig til at slå sig eller hænge fast på greb og knopper som er afrundede. OBS! Hvis du vælger en rund knop, kan du ikke se hvis den drejer lidt – det kan du hvis du har valgt en kantet knop. Så vil det springe i øjnene at knopperne ikke sidder ens.

FINISH PÅ GREB OG KNOPPER

Billeder af 4 forskellige udtryk – Patina, Flat, Twist og Base.

Husk, at greb og knoppernes udtryk (finish) kan variere meget fra producent til producent. Så når du gerne vil mikse greb og knopper, anbefaler vi at du vælger dem fra samme producent. Greb og knopper med antik finish vil kunne variere også selv om de kommer fra den samme producent. Det samme kan greb og knopper i ubehandlet messing, fordi det vil patinere hen ad vejen – alt afhængig at hvor meget man bruger dem.

Undgå at mikse og blande forskellige stilarter og finish af køkkengreb i dit køkken. Men husk det er dig som bestemmer og det er helt op til dig selv. Personligt foretrækker jeg at bruge samme greb og knop, men stadig lege med farverne. Andre vil gerne have samme udtryk igennem hele huset.

Det vigtigste er at du har valgt de greb og knopper du kan lide – Der er ingen rigtige eller forkerte greb. Alle har forskellige behov og smag.

Helix – knop, knop T, greb og dørgreb.

SÅDAN VÆLGER DU STØRRELSE AF DINE GREB

Langt de fleste greb bliver navngivet ud fra den hulafstand grebet har og ikke den reelle størrelse. Så når du ser et greb som for eksempel hedder Lounge 160 Ubehandlet Messing, betyder det grebet har en hulafstand på 160 mm og har en reel længde på 174 mm.

Har du et ældre køkken (+15-20 år) kan du risikere at dine greb har en anden hulafstand end de greb du kan købe i dag. Alle producenter af køkkengreb og knopper bruger i dag følgende ”spring” i hulafstanden: 16, 20, 30, 32, 64, 80, 96, 128, 160, 224, 256, 288, 320, 448, 480, 544 mm.

Ud over finishen på køkkengrebet, så spiller størrelse/længde også en rolle i valget. Som hovedregel kan du regne med at et langt greb +224 mm (hulafstand)) giver et mere moderne look, mens et mellemlangt greb (128-160 mm) er mere traditionelt. Nogen kan bedst lide at der er er samme længde på grebet i hele køkkenet uanset låge/skuffestørrelse. Andre har en længde på 60 cm kabinetterne og en anden længde på 80 cm kabinetterne. Igen er det en smagssag, men man skal have det med i overvejelserne. Så du skal finde et greb som fås i de forskellige længder.

Det er lidt anderledes med knopper. Her der det mere knoppens design end størrelsen som definerer din stil.

Du kan blande dine grebslængder, eller du kan bruge den samme længde i hele dit køkken (eller badeværelse). Vi har den samme størrelse greb på alle vores køkkenskuffer og låger… uanset skuffestørrelse.

Billede af 60 og 80 cm skuffe med samme greb

KAN DU BLANDE SKABSGREB?

Både ja og nej! Du kan helt sikkert blande greb og knopper. Hjemme hos os har vores køkkenlåger og skuffefronter har greb – samme type greb på den ene del af køkkenet og en anden type greb i den anden del. Men alle greb er holdt i hvid og sort. Vi valgte at have et mere traditionelt greb på højskabene (integreret køl/frys) så man nemmere kunne trække. Men som hovedregel vil jeg ikke anbefale at du blander greb og knopper med forskelligt udtryk.

Vælg et grebsdesign (og størrelse) og én knop (og størrelse). De knopper og greb, du vælger, skal komplementere hinanden – lad være med at blande et moderne greb med en traditionel knop.

Hvis du skal mikse og matche, vil jeg anbefale at du vælger at bruge knopper på alle skuffer og greb på alle låger/skuffefronter – Knopper oppe og greb forneden. Husk at vælge greb og knopper fra samme producent, så sikre du at greb og knopper har samme udtryk.

Betalingsmidler på Grebkompagniet Betalingskort
Kurv

Ingen varer i kurven.